15-10-2021

Occasionmarkt populairder dan ooit


In het eerste halfjaar van 2021 werden er meer occasions verkocht dan ooit, blijkt uit cijfers van Bovag en RDC. De vraag en verkoop van occasions zal dit jaar naar verwachting tot recordhoogte stijgen.

In juni werden maar liefst 124.002 occasions verkocht, wat niet eerder voorkwam in één maand. Bovag en RDC verwachten dat autobedrijven dit jaar voor het eerst meer dan 1.3 miljoen occasions zullen verkopen.

Occasions worden natuurlijk ook particulier verkocht. In het afgelopen jaar werden er particulier 515.000 auto’s verkocht. Dit aantal nam met 9 procent af in vergelijking met de eerste 9 maanden van 2020. Consumenten kopen dus liever een occasion bij een officiële dealer, blijkt uit cijfers van Bovag.

Het valt dit jaar op dat voornamelijk occasions met een benzinemotor populair waren. Ruim 80 procent van de 1.022.021 auto’s had een dergelijke krachtbron onder de motorkap. Diesels daalde weer in populariteit. Vorig jaar waren zij nog goed voor zo’n 12 procent van de totale verkoop op de occasionmarkt, nu is dat gedaald naar een kleine 10 procent.

De vraag naar elektrische en hybride auto’s groeide enorm. In totaal wisselden 23.000 elektrische auto’s van eigenaar, tegenover 9.400 exemplaren in 2020. Hybride auto’s waren zelfs nog populairder. In de eerste 9 maanden van dit jaar werden er 25.000 verkocht. Vorig jaar waren dit er nog 15.000.

De toenemende vraag naar occasions komt onder andere door de coronamaatregelen. Hierdoor is er meer behoefte aan individueel vervoer. Mensen pakten voorheen eerder het openbaar vervoer, nu pakken ze liever hun eigen auto. Maar niet alleen de coronamaatregelen zijn een reden van de stijging, ook het chiptekort in de auto industrie zorgt voor vertraging bij de oplevering van nieuwe auto’s. Een occasion is dan een aantrekkelijk alternatief voor mensen die niet lang willen wachten.